Arvindus

Aforismen

Vergeten

  • Voor Margriet
  • Titel: Aforismen, Vergeten.
  • Auteur: Arvindus.
  • Uitgever: Arvindus.
  • Auteursrecht: Arvindus, 2023, alle rechten voorbehouden.
  • Index: 202301291.
  • Editie: html, derde editie.

Vergeten is weten

In een eerdere (inmiddels uit publicatie genomen) publicatie werd aangegeven dat wie de delen onthoudt het geheel vergeet en dat wie het geheel onthoudt de delen vergeet. Het geheel had daarbij betrekking op meer dan de som der delen.1, 2 Het geheel als de som der delen is de concreet mentale benadering daarvan terwijl het geheel als op zichzelf staand en als meer dan de som der delen de intuïtieve benadering daarvan is.

Vergelijkbaar werd in 'Kennen en weten' in de 'Contemplaties'-serie kennen beschouwd als een concreet mentale activiteit en weten als een intuïtieve activiteit.3 Dit veronderstelt dat iemand die kent begaan is met de delen terwijl iemand die weet begaan is met het geheel.

Nu werd boven melding gemaakt van een vergeten van het geheel, echter in werkelijkheid kan dit geheel nooit echt vergeten worden. Iedereen verhoudt zich, bewust of onbewust, tot het geheel.4, 5 Uiterlijk en op concreet mentaal niveau kan dit geheel, begaan als men kan zijn met het kennen van de delen, miskend worden, echter innerlijk en op intuïtief niveau zal het geheel altijd geweten en nooit vergeten worden.6

Hier wordt opnieuw een onderscheid gemaakt, en deze keer tussen miskennen en vergeten. Miskennen vindt plaats op concreet mentaal niveau ten aanzien van het geheel en vergeten vindt plaats op intuïtief niveau ten aanzien van de delen. Wie het geheel miskent die kent wellicht de delen maar wie de delen vergeet die weet tenminste het geheel. Vandaar: "Vergeten is weten".

Noten
  1. 'Academische filosofie, Een Heideggeriaanse mystiek', Index: 200908281, 1.1.1 Ontologische differentie. "Deze heelheid moet dan uitdrukkelijk niet gedacht worden als een som der delen, welke de manier is waarop de metafysica het geheel thematiseert. De heelheid die Heidegger voor ogen heeft is namelijk nooit concreet, grijpbaar en voorhanden gegeven, maar is als achtergrond wel altijd aanwezig als grond van de concrete, afzonderlijke en betekenisvolle zijnden. Deze heelheid is te beschouwen als de horizon tegen welke achtergrond afzonderlijke zijnden betekenisvol kunnen verschijnen, waarbij de horizon zelf echter nooit als concreet gegeven en betekenisvol voorhanden is."
  2. Aristotle, (translated), Metaphysica, in: W. D. Ross (editor), The Works of Aristotle, Volume VIII, Oxford University Press, London / et alibi, 1928, Book Η, Ch. 6, sec. 1045a, 5-10. "[…], but the whole is something besides the parts, […]."
  3. 'Contemplaties, Kennen en weten', Index: 202211291.
  4. 'Een Heideggeriaanse mystiek', 1.1.1 Ontologische differentie. "Hierin toont zich dan de nauwe verwantschap tussen Zijn en wereld-als-zodanig, tussen oorsprong en geheel."
  5. Martin Heidegger, Sein und Zeit, 1927, Max Niemeyer Verlag, Tübingen, 1986, p. 12. "Seinsverständnis ist selbst eine Seinsbestimmtheit des Daseins."
  6. 'Een Heideggeriaanse mystiek', 1.1.1 Ontologische differentie. "Zijn is als die grond altijd aanwezig in de zijnden, Zijn wordt doorgaans toegedekt door de zijnden, maar Zijn wordt niet noodzakelijk en altijd toegedekt door de zijnden."
Bibliografie